A legutolsó bejegyzés tavaly született, ami lássuk be elég rég volt... ennek egyetlen oka, hogy az építkezés abba a fázisba került, hogy nagyrész mi ketten dolgoztunk a házon és nem szakemberek.

Ez miben merült ki?

Az esztrich száradása után elérkezett az idő a gipszkarton válaszfalak felhúzására. Mivel az albérletünkben már gyakorlatban megtanulhattuk mi is ennek a módja, ezért teljes önbizalommal vágtunk bele.

Egészen a 6. aljazba történt fúrásig (kb. 1,5 órás munka) jól is ment.... aztán kiderült, hogy elfúrtuk a padlófűtés csövét! Szerencsére az ijedtség nagyobb volt a kárnál, gépészünk hamar érkezett a megoldással és folytathattuk az elkezdett munkát.

Sok-sok órányi flexelés, kőzetgyapottal történő kitöltés, csavarozás, fúrás-faragásmajd gipszkartonozás után elkészültünk.

Az eredmény látványos, végre a nagy légterekből kisebb helyiségek kezdenek kialakulni.

Nézzétek csak...

 

Az osztrák előírások miatt a kazánház-garázs illetve a garázs-előszoba átjárókba 30 perces tűzgátlású ajtókat kell beszerelni. Megvizsgáltunk több forrást is és végül a Optimaforma Kft. által forgalmazott UNIVER EI60-as ajtóra esett a választás. Ezt még év elején 50.000 Ft+ÁFA áron lehetett volna beszerezni, időközben azonban az árak - nem meglepő módon - felelé változtak. 2050x1000-es, standard RAL9010 színben a listaár jelenleg 65.300+ÁFA. Akit estleg érdekel, az ajtó műszaki részletei letölthetők a képre kattintva. Igazából nem is a nyílászárók beszerzése, sokkal inkább a több száz km-re történő szállítás jelentett gondot. Ezt végül két részletben sikerült megoldani. Először Budapestről Szentgotthárdra kerültek az ajtók, majd Szentgotthárdról a Maverick Kft. segítségével kijuttatuk azokat Ausztriába. Köszönet nekik!

 

Estrich

2011.12.15. 15:07

Egy hete végre megérkezett az aljzatbetonos csapat valahonnan Bécs környékéről. 132 m2-t kellet megcsinálniuk, három nívóval, 6cm vastagságban.  

A nappali-konyha aljzat síkja -100cm-re került a korábban beszintezett méter vonaltól, mivel itt egy viszonylag vékony műgyanta burkolat készül majd. A többi lakóhelyiség egy cm-rel lejjebb került, mert ezekben vastagabb laminált padló vagy burkolólap lesz lerakva. A kazánház szintje a legalacsonyabb, mert itt vékonyabb, 6 cm az aljzatszigetelés. Reggel kilenckor nekiláttak alapanyaggal megrakni a dízelüzemű masinájukat és meglepetésemre már délután háromkor hívtak, hogy ők készen is vannak. Tényleg gyorsak voltak és szépen is dolgoztak. A legnagyobb gond most az, hogy a betonozás során bevitt vizet ki kell juttatni a házból. Béreltünk egy páramentesítő gépet, ami már napok óta folyamatosan megy. A kezdeti 97%-ról már sikerült 80%-ra levinni a páratartalmat, de még néhány napig el fog tartani a szárítási folyamat.

 

 

 

Az elmúlt hétvégéken végre le tudtuk rakni a hőszigetelést. A lakóterekbe 8 illetve 9 cm, a kiszolgáló helyiségekbe 6 cm vastagságú Austrotherm Grafit 150 került. A garázs egyelőre kimarad, mert minden cuccunk - az ideiglenes villanyóra szekrénnyel együtt - oda van bepakolva. A hőszigetelésre került egy technológiai fólia, amelyet a falakra is felhajtottunk. Az Isoteq falelem téglához viszonyitott puhasága miatt először nem akartunk dilatációs csíkot betenni, de a kőművesünk javasolta a nagy felületű padlófűtés miatt, így 1 cm-nyi ebből mégis csak felkerült a falakra. Egyébként be kellett látnunk, hogy így sokkal kultúráltabb lett a kialakítás, főleg a sarkoknál. A fólia és csík rögzítése gyerekjáték, mivel a szögeket könnyedén bele lehet nyomni az Isoteq elemekbe. A fóliára 4,2-es acélháló került, a gépész erre rögzítette a padlófűtés csöveit, amelyeket a falszéleken sűrübben tekert meg. Miután mindezekkel végeztünk, az ablakokat lefóliáztuk, hogy az esetlegesen fröcsögő estrichtől védve legyenek. Most várjuk az estriches csapatot. Remélhetőleg hamarosan megérkeznek.

 

 

 

Látványterv vs. valóság

2011.11.18. 22:23

Hétköznap is dolgozunk, csak akkor nem az építkezésen. Amíg a fizikai munka áll, csak szellemileg tudunk foglalkozni a házunkkal, így készítettünk néhány látványtervet. Többen kérdezték már, hogy hogyan fog kinézni a ház kívülről. A válasz: fehér és antracit szürke. Na a legtöbb embernél ez a válasz ki is veri a biztosítékot. Az alábbi képek viszont megmutatják, hogy mire gondolunk. Készítettem egy összehasonlító képet is, ami a nyugati homlokzat jelenlegi és tervezett kinézetét ábrázolja.

 

 

 

Mi az ami nélkül senki vagy legalábbis az emberek többsége nem úszhatja meg az építkezést?

Hát persze, a kölcsön...

Természetesen mi sem vagyunk kivételek...!

Mi a tartományi kedvezményes kölcsönt szerettünk volna igénybe venni.

Erről írok most röviden:

Ausztriában minden tartománynak van építési támogatása. Mindenki, aki egy bizonyos keresetszint alatt van, de teljesít bizonyos feltételeket, igényelhet ilyet. Ami pozitív ebben, hogy nem csak osztrák állampolgárok, de eu-sok is igénybe vehetik.

A futamidő 32,5 év, a kamatszintek elég vonzóak:

 • 0,5 % 1. és 10. év között 
 • 1,5 % 11. és 22,5 év között 
 • 3,0 % a 23. és 32,5 év között

A burgenlandi építési/felújítási támogatott kölcsönről bővebben : itt

Amiket teljesíteni kell 

 •  max. 130 m2 lakótérrel rendelkező ház építése
 • bizonyos energetikai irányszámoknak való megfelelés (ha psszív vagy ahhoz közeli házat épít valaki, akkor az alapösszegen felül további összeget is igényelhet.
 • eu-s állampolgárság
 • annak vállalása, hogy ha felépül a ház, az legyen az állandó lakhely
 • gyermekenként további 11.000 euró kölcsön igényelhető

Amiket a 7-8 oldalas kérdőív mellé kérnek:

 • keresetigazolás
 • telekkönyvi kivonat arról az ingatlanról ahol jelenleg él az ember
 • személyi igazolvány/útlevél

Nálunk természetesen ezek hivatalos fordítással együtt kellettek...

Kell még:

 • eredeti építési engedély
 • ház tervei/leírása
 • telekkönyvi kivonat, hogy az építési telek az igénylő nevén van
 • energiatanúsítvány (előzetes számítások)

Sajnos gyors ügyintézésre itt nem lehet számítani...

Bár mindent elsőre jól csináltunk, vagyis nem kértek hiánypótlást a márciusi kérvénybeadás után az első levél októberben érkezett.

Szerencsére megkapjuk a kölcsönt, de még néhány lépés hátra van, írták. Hát vártunk... Majd múlt héten megérkezett a levél, benne az  un. Schuldschein, melyet adóslevélként lehetne fordítani. Na ezzel el kell menni egy közjegyzőhöz, ott aláírni, aztán bejegyeztetni a telekkönyvbe a jelzálogot, majd kikérni a módosított telekkönyvi kivonatot, igazolást kérni a pol.hiv.-tól a ház készültségi fokáról, ezeket mind visszaküldeni a tartományi központba és akkor néhány hét vagy esetleg hónap után átutalják a már megítélt össszeget.

Mivel a fenti leírásból is látható még mindig messze vagyunk a pénz átutalásától, ezért be kellett vállalnunk egy áthidaló bankkölcsönt, hogy ne álljon le az építkezés.

Erről a következő bejegyzésben...

Szerző: Cinegér

2 komment

Szombaton bekerült az előző nap meghozott emelő-toló ajtó is. Nem volt egyszerű és gyors a beszerelés, de az Internorm emberei remek munkát végeztek. Profi csapat a javából!

A helyszínen összeszerelendő két ablakra, amelyikből az egyik az emelő-toló  volt  majdnem egy nap ráment, de megérte!

A ház végre zárható!

Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szombaton az egész napos nyitott lét és a fagyos, kb. -6 fokos éjszakai hideg ellenére, vasárnap reggel 9-kor +12 fokot mértünk a nappaliban mindössze szoláris nyereséggel. Kellemes idő volt a munkához, nem kellett sem az előkészített kabát, sem a villanyradiátor.

Micsoda boldogság...

A specifikácót tekintve a lakótérbe mindehova három rétegű üvegezés került. A szobákba alu/fa kivitel, a nedvesebb helyiségekbe - fürdőszoba, mosókonyha - alu/műanyag verzió. A korábban taglalt energiahatékonysági szinteket, amelyeket Ausztriában megkövetelnek, csak ilyen paraméterekkel lehet elérni. Csak érdekességképpen: ismerősünk az egyik helyi falu önkormányzatától bérelt egy lakást. Az ilyen szociális bérlakásban is háromrétegű ablak volt, hővisszanyerős szellőztetővel (!). Szóval a sógorok tényleg komolyan gondolják az energiahatékonyságot és áldoznak is rá. A kiszolgáló helyiségekbe, mint garázs vagy kazánház csak kétrétegű üvegezést kértünk.

 

A hőhidak csökkentése érdekében az ablakok RAL fóliás beépítést kaptak, az emelő toló ajtó pedig Purenit gerendákra került. Eredetileg csak a déli oldalra terveztünk zsalúziát a nyári árnyékolhatóság miatt, de még az előkészítési szakaszban a statikus meggyőzött, hogy a nagy üvegfelületek és a egységes homlokzat miatt a keleti és nyugati oldalra is készítsük elő a tokokat. Ha anyagi okokból egyelőre nem is kerül be az ide az árnyékoló, akkor is késöbb meg lesz a lehetőség az utólagos szerelésre. Temészetesen a jó hőszigetelés itt is szempont volt, így az ablakok fölé Hella Trav Plus tokok kerültek.

 

 

 

Mai napon megérkezett a büszkeségünk, az emelő-toló teraszajtó. Háromszor kellett eltolnunk a leszállítást, mert folyamatosan volt valami csúszás az építkezés során. A gyártó Internorm rendkívül rugalmasan állt hozzá a folyamatos változtatásunkhoz, köszönet nekik. Egyébként végre volt egy kis szerencsénk, mert a múltkori tereprendezés jól sikerült, eső sem esett és így a kamion be tudott tolatni a teraszig. Az ajtó mérete több mint 10 m2, szóval kicsit izgultunk, hogy minden jól menjen. A leemelés sikerült, a beépítés holnapra marad. 

 

A múlt hét folyamán elkészült a tetőszigetelés. Végre nem ázunk felülről! Eredetileg extenzív zöldtetőt szerettünk volna, kis kaspókban már tavasszal neki is álltunk kövirózsát szaporítani :-) Természetesen kértünk néhány árajánlatot, aztán persze a ésszerű döntést kellett hoznunk. A kivitelező céggel egyeztettünk, összesítettük a zöldtető előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

 • nedvességet megköti és párologtatása révén nyáron hűtőhatása érvényesül
 • ha alacsony a beépíthető terület aránya, a zöldtető kompenzálhatja ezt

Hátrány:

 • jelentősen drágább

Mivel mi messze kisebb házat építünk mint a megengedett, így a beépíthetőség nem szempont. A tetőhőszigetelés átlagvastagsága 31 cm illetve a födém is Isoteq födémelemekből készült, ahol a gerendák között 20 cm Neopor + 3 cm Isomaster van, így túlzott melegedéssel illetve lehüléssel sem kell számolnunk. Végül az ár lett a döntő szempont. Maradt a kavics leterhelés.

 

  

Ezzel párhuzamosan rákötöttünk a csatornákra, a vezetékes vízre, valamint bevittük a házba a villanyt is. Igaz, ez utóbbit még mindig csak ideiglenes szekrényből használjuk. Az utcánkban külön-külön csatornavezeték van a szennyvíznek és az esővíznek. Ami meglepő volt, hogy a csatornafedél szintjétől kb. 3m mélységben volt mindkét esteben a csatlakozó pont. Néhány köbméter földet megint ki kellett termelni. Ha már ott volt a markoló egy kis tereprendezést is csináltattunk vele. Profi munkát csinált, tetszik az eredmény. A lemenőnap fényében már körvonalazódnak a minimalista stílusjegyek.

 

Kémény - gombhoz kabátot

2011.10.31. 17:09

Korábban már fejtegettük, hogy a kazán kiválasztása távolról sem olyan egyszerű feladat. Sajnos a centrometalos terveinket is el kellett vetnünk. Mint kiderült egy nagyobb - kb. 20-25 kW-os - kazán huzatigénye elég magas kéményt eredményez. Ez egy földszintes lapostetős épület esetén nem kifejezetten előny. A Centrometal kazán kb. 6 méteres hasznos kéménymagasságot igényelne, ehhez hozzá kell adni a kéményláb magasságát. Ez azt jelentené, hogy a kémény 3,5 méterrel állna ki a tetősíkból... ez esetünkben nem vállalható. Megfordítottuk tehát a dolgot - gombhoz kerestünk kabátot! A kéménymagasságot 5 méterben maximalizáltuk és ennek megfelelően kerestünk alacsony huzatigényű kazánt. A kémény választó táblázat letölthető innen. Az eredmény, Guntamatic Biosmart 14. Listaára 4355 EUR +ÁFA - egy szóval: húzós. Úgy tűnik a fentiek miatt le kell mondanunk a pellet tüzelésről, marad a faelgázosító megoldás. Kéményből végül egy 180 mm-es Schiedel Absolut mellett döntöttünk, más választásunk nem is volt. Az osztrák szabványnak ez felel meg, semmi más. A Schiedel üzletkötője korrekt árat adot, így végül egy thermo köpenyelem is belekerült a megrendelésbe. Ennek a lényege, hogy a kémény egy erőteljes hőhíd az épületben. Ezt megszakítandó egy hőszigetelő csík kerül tetőszigetelésbe épülő köpenyelembe. A kémény már fel is épült, viszont egy kerámia béléssel kevesebbet kalkulált a program, így most ez hiányzik. Pótlása folyamatban, talán egyszer meg is érkezik.

 

 

 Néhány hete a belső munkákat is megkezdtük volna, de sajnos ez sem megy gördülékenyen...

Megérkezett a szigetelés, melyet a vízszigetelésre kellett volna leraknunk, erre jött volna a fólia és a fémháló, ami a padlófűtés váza lenne. Mi el is kezdtük az Austrothrem Grafit termékét letenni, gyorsan haladtunk, örültünk, túl korán...

Eleredt az eső, a kémény mellet, minden védekezésünk ellenére ömlött be a víz, aminek következtében felúszott a szigetelés. Tehát jöhetett a szigetelés felszedése, az alatta lévő víz kiseprése... Sajnos nem csak a tetőszigetelés hiánya a beázás oka, hanem a majdnem földig érő nyílászárók.. ezeken bever az eső, ami gátolja a munkát.

Ennek okán a belső munkák a tetőszigetelés befejezése az ablakok ,bejárati ajtó és garázskapu beépítéséig elhalasztva.

A falazásról: júliusban 2 hét szabadságot vettünk ki, hogy saját magunk el tudjuk készíteni a falazatot. Az első hét után vissza kellett mennünk dolgozni, mert a napokig tartó esőzés miatt semmit nem tudtunk haladni. A falazási munkát ezért hétvégente végeztük, egy-egy betonozós szabadnappal kiegészítve. Természetesen lassabban készíltünk el, mint a tervezett. De ezen, mint rutinos építkezők, próbáltunk egyre kevésbé fennakadni.

Födém készítése: A dokatáblákat és az azokat tartó oszlopokat elhelyezték a kőművesek, majd nekiálltunk mi az ugyancsak a falazat anyagából készült béléstestek letételének. Gyorsan haladtunk, eljött az öröm ideje: valami gyorsabban megy a vártnál! :-)

Egy péntek délután aztán épp a telek felé tartottunk, amikor csúnya felhőket láttunk, de még nem gondoltunk semmi rosszra. Kellett volna... Nemsokkal később a bálákban a telken összerakott födémelemeket a 130 km/h-s szél a szomszéd telekeken görgette. Pár perc múlva már nem csak ezek után szaladgáltunk a zuhogó esőben, dacolva a hatalmas széllel, hanem a födémről leröpülő dokatábla elől is menekültünk. A környéken a fákat tövestől csavarta ki a vihar. Félelmetes élmény volt.

Szerencsére senkinek semmi baja nem esett, a dokatábla is épen megúszta a zuhanást és érdekes, szinte csodávan határos módon a pillekönnyű anyagok sem törtek ripityára, mint a vihar alatt vizionáltuk. A vihar nagyságát és az általa okozott zűrzavart jól mutatja, hogy a szigetelésből hónapokkal később is találtunk kb. 300 méterrel odébb.

Kezdődhetett a munka előről... Meg kellett állapítani, hogy ez a fázis se lesz meg gyorsabban, mint gondoltuk.

A dokatáblák visszaigazítása és a szigetelés lerakása 2 nap alatt elkészült (gerendamélységeket növelendő extra szigetelést kellett a gerendák közé tenni), majd jöhetett a vasalás. Rengeteg vasra volt újfent szükség, a nagy fesztávú gerendákba 20-as vasak kerültek,  az áthidalókat is össze kellett kötni a födémmel, majd a födém teljes nagyságában fémhálót készítettünk. Jöhetet a betonozás. Újfent igénybe vettünk a nedvességmegkötő folyadékot, hogy ne kelljen öntözni.

Attika: A födémbetonra 50 cm attika került, melynek elkészítésével nem volt különösebb gond. Építés, betonozás. Kész.

Tetőszigetelés: A szigetelő céggel sikerült hamar dűlőre jutnunk, korrekt árajánlatot kaptuk, hozzáállásuk is megfelelő volt. Terepszemle után néhány nappal meg is kezdődött a tetőszigetelés.  Holnap is jönnek, remélhetőleg okt. 29-ig elkészül. :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rövid összefoglaló

2011.10.23. 18:26

Hát igen, az építkezés kezdetén, s a blog indításakor azt gondoltuk, hogy mindenre lesz idő...

Nem így lett, ahogy sokasodott a munka, úgy maradtak el a blogbejegyzések.... :-(

De a fényképezőgépet azért rendszeresen kattogtattuk, így fényképekkel tudunk szolgálni, ha csak késve is...

Hogy mi történt az elmúlt 3 hónapban?

Kezdtük...

Címszavakban:

1. falazás

2. födém elkészítése

3. tetőszigetelés

De azért nem volt ez ennyire gyors és egyszerű... Részletek később.

 

Hosszú blogszünetet követően újra itt...

Szerencsére nem azért nem születtek bejegyzések, mert nem történt semmi, csak annyi volt a meló, hogy erre már nem jutott idő.

Elkészült az alap. Természetesen esett az eső, hol kicsit, hol nagyon, de esett... de azért elkészült. Amikor öntözni kellett volna, akkor 38 fok volt! :-) De ez már csak így szokott lenni.

A betonra kértünk egy spéci folyadékot, mely nedvesen tartja a betont és nem kell öntözni. Ezzel sok időt és km-t spóroltunk meg, hisz nem kellett naponta 2x kimenni a telekre öntözni. Az elkészült alapra a főfalak alá vízszigetelés került, majd a külső hőszigetelés is felkerült. Hurrá, haladunk!

A falazatról

2011.07.07. 21:02

Először mi is hagyományos technológiában gondolkodtunk. Az első vázlatok még 38-as téglafallal készültek. Amikor eldőlt, hogy Ausztriában építkezünk elkezdtünk körülnézni, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak amellyel csökkenthető az élőmunka igény. Szakmunkás alkalmazása tőlunk nyugatabbra komoly költségekkel jár. Így került képbe a Neopor bentmaradó zsaluzatos technológia. Nagyon leegyszerűsítve ez két EPS szigetelő lap közé bedolgozott 14-15 cm-es betonmaggal felépült falazatot jelent. A falelemek 1 m hosszúak és Lego-szerűen kapcsolódnak egymáshoz. Alapvetően két csoportra oszthatók ezek az anyagok:

A ThermoBlock árai verhetetlennek bizonyultak. Akinek az ár elsődleges és belső felülten elfogadja a Dryvit hálót, annak ez megfelelő lehet. Mi viszont a gipszkartonozásban vagyunk járatosak és itt van egy elvitathatalan előnye a műanyag átkötős elemeknek - a gipszkarton lapok közvetlenül az átkötőkbe csavarozhatók. A polisztirol átkötős elemeknél ragasztani lehet - ami drága és nehezen bontható - vagy párnafákat kell betenni - ami szintén nem olcsó és időigényes. A ThermoBlock-nak van még egy olyan tulajdonsága, hogy a raszter mérete 3,125 cm, ami az elsődleges számításokat nem könnyíti meg. Az Isoteq és Bauland elemek 5 cm-es raszterrel készülnek. Habár a Bauland is nagyon korrekt árat adott és szakmailag is komoly támogatást ajánlott fel, végül az Isoteq mellett döntöttunk, mert 35-ös falelemmel is kijött a 36kWh/m2a energia igény. A Baulandnak viszont nincs 35 cm-es eleme. Ezen kívül az attikafal elemeihez ideális az Isoteq Praktik sorozat, amivel megvalósitható, hogy a külső és belső oldali polisztirol vastagságát variáljuk.

Szerző: Pubec

Szólj hozzá!

Címkék: isoteq falazat

Csatorna és vasalás

2011.07.06. 20:30

A kavicsfeltöltés után jöhettek a vízszerelők... jöttek és ástak, ástak, ástak... aztán bekerültek a csövek a megfelelő helyekre.

 

Ezután megkezdhettük a fóliázást. Vagyis csak kezdtük volna, mert a kőműves hamar elvette a kedvünket: az a fólia, melyet a tüzépen kaptuk, mondván erre a célra megfelel, nagyon, de nagyon vékony. Vagyis a hétvégére tervezett fóliázás elmaradt, hétfőn fólia beszerzés. A vasszerelés előtt lefektettük a már vastag (de a kőműves szerint még mindig nem eléggé...) fóliát, majd megkezdődhetett az igazi munka - háló készítése 8-as szálakból. 3 estébe került, de meglett... úgy-ahogy... mert hétvégén észrevettük, hogy a vasalás kötözése itt-ott hiányos. Kimaradt 5-6 m2-en, de ne legyünk telhetetlenek! És így legalább volt programunk hétvégére!

 

Ezen kívül sikerült 216 tüskét is lefurkálnunk, melyek a falban függőlegesen elhelyezkedő 54 oszlopot pozicionálják. Ezzel nyertünk egy kis időt, egy kis pénzt és sok-sok idegességtől kíméltük meg magunkat. A statikai terv szerint ugyanis a szerelőbeton elkészülte után kellett volna 216 db 15 cm mély furatot készíteni és ebbe beragasztani a tüskéket. A plusz költségen túl ugyancsak bosszantó lett volna, hogy hányszor fúrtunk volna vasba!

 

Ez a konyás sztori onnan indult, hogy még a tervezési szakaszban elhatároztuk egy konyhasziget építését. Nézegettünk páraelszívókat, de nekünk tetsző design darabok kb. 300.000 Ft-tól indultak. Hosszas gondolkodás után rájöttünk, hogy egy álkürtőbe építhető elszívót fogunk venni és készíttetünk hozzá egy korpuszt.

Valami hasonlót mint a képen látható Bulthaup b3-nál amit Mike Meiré tervezett - csak ő bőrrel borított felülettel dolgozott. Tök egyszerűen hangzik. Kell egy doboz. Ennyi. Mivel szeretnénk a födémgerendákba előre elhelyezni a rögzítőkampókat, gondoltuk ezt a konyhai elemet megcsináltatjuk már ebben a fázisban. A választás végül a Falmec Gruppo Incassora esett, mivel ez teljesen szögletes, létezik 70cm széles kivitelben 800m3/h teljesítményű motorral, ráadásul távirányítós. Nálunk ez a típus 145.000Ft-ba kerül, de egy-két levélváltás után az észak olasz Verinox FVG-nél mondtak egy 330 EUR-os árat. Utazási költséggel és Pordenone főterén elfogyaszott capuccinoval együtt is vastagon megérte elmenni érte. Mostanság konyhastúdiókat járunk a korpusz gyártása miatt, de valahogy nem kell nekik a munka...vagy mi vagyunk bonyolultak? Szombathelyen elmentünk 4 helyre.

 

1. hely - Modul-Konyha: korrekt volt, értette a hölgy miről lenne szó, de sajnos festett korpuszt nem tudott bevállalni. Régebben voltak festett bútoraik, de a magasabb árfekvés miatt nem keresték.

2. hely - Nívó szalon: közölték, hogy ők csak komplett bútorokra vesznek fel rendelést. Viszlát. Úgy látszik kicsit elszaladt a ló, a kis munka büdös.

3. hely - retz: az eladó csak katalógus konyhát tudott volna ajánlani, egyedi elképzelést nem csinálnak meg. Kijelentette, hogy minden álkürtős elszívó 50cm széles. Hát mint láthatjuk, ebben nincs igaza.

4. hely - Nolte: az eladó iszonyú elfoglalt, várjunk két órát. Hát nem vártunk.

Kb. 4-5 hete voltam a Lugasnál Pesten. Náluk láttam - és azóta máshol sem - egy különleges matt fehér festett felületet. Ők elvállaták a korpusz legyártását, de az ígért árajánlat azóta sem jött meg, holott már többször is érdeklődtem.

Hiába, egy öt lapból összecsavarozandó dobozt legyártatni nem egyszerű. Folyt. köv.

Kavicsfeltöltés

2011.06.26. 17:01

A hét második felében tovább folytattuk az alapozással kapcsolatos munkákat. Az időjárás nem volt éppen kegyes hozzánk pénteken, ezért a tereprendezésről le kellett mondanunk. A kavics nehezen érkezett, az első kocsinak 8 és 9 között kellett volna jönnie, de az éjszakai esőzés miatt nem voltak benne biztosak, hogy indítsák-e a teherautót. A markoló viszont már ott állt, az óra ketygett, ezért első körben beásattam vele az előkészített 25-ös KPE csövet, ami reményeink szerint a hátsó kerti csapot fogja ellátni vízzel.

 

Itt elkövettem azt az amatőr hibát, hogy a cső lefektetésekor behúztam a vízcső végét a védőcsőbe. Persze miután a markoló bepakolta a földet, már visszahúzni nem lehetett. Később a vízszerelőm jól leplezte elkeseredését, de mégsem mondhatta, hogy "Hülye vagy, vazze" mert mégis csak én vagyok a megrendelő. Mondta, hogy akkor majd betoldja a hiányzó 50 centit. Itt egy megjegyzés: az osztrákoknál nem kell vízóra aknát építeni. A vízóra bárhol lehet a házban, nálunk a garázsban lesz, így a kerti csap vezetéke is onnan fog leágazni. Az első kavicsos autó 10 után végre megjelent, de nem tudott a telekre jól feltolatni a sár miatt, ezért a markolós az első adag áruból elkezdett "utat" építeni. Fél négyig megérkezett az utolsó, 6. autó is, igy összesen 155 tonna 32-X kavicsot használtunk fel. Egyébként a kavics Magyarországon jelentősen olcsóbb, majdnem fele az osztrák árnak. Szombaton a kőműves csapat betömörítette a kavicsot és felzsaluzta a lábazatot a szerelőbeton fogadásához. Mi elkezdtük lefurkálni a falak függőleges vasaláshoz szükséges tüskéket. Az 54 oszlophoz 216 furatot kell készíteni a betonba, aminek eddig a fele készült el, de az izomláz már ennyi után is jelentkezik. 

 

 

 

Zsalukövezés

2011.06.23. 22:03

A hétfőn elkészült beton sávalapra kedden elkezdték felpakolni a zsaluköveket az előre egyeztetett 2 magasan, majd azokat bebetonozni, amihez 10 m3 C20/25-ös betont használtak fel. Aznap sem tudtunk kint lenni, ezért nagy adag aggódással viseltük a napi történéseket és vártuk az estét, hogy megnézhessük mi is történt a telken míg mi robotoltunk... Vittük a mérőszalagot és elkezdtük visszaellenőrizni a külső és belső fal méreteket. A második mérésnél 10 cm különbséget mértünk, lefehéredtünk, már majdnem a rosszullét kerülgetett minket, számoltunk újra és újra... aztán kiderült, hogy mi tévedtünk és a méret pontos!

És ez így volt minden egyes falnál.... szinte hihetetlen, hogy nagy 50-es zsalukővel cm-re pontosan kirakták a falakat.

Ami már nem ennyire vidám: kifelejtettek egy lefolyócsövet. Amikor rákérdeztünk, hogy ez hogy történhetett a válasz csak annyi volt: kivettük a zsalukövezéshez, de nem jegyeztük meg honnan, ezért jobbnak láttuk be sem rakni.... Hááát, végül is igaz!

Nem nagy probléma, nekünk... valószínűleg a vízszerelő ezt másképp ítéli meg!

A villanyvezetékek rugalmatlansága miatt az adott szakaszt nem lehetett zsalukövekkel megoldani, ezért zsalutáblákat használtak. Ennek levétele, a kavicsréteg elhelyezése és némi tereprendezés várható holnap, ha az időjárás is úgy szeretné...

 

Alapozás

2011.06.20. 22:05

Szombaton leraktuk a vasak 80%-át és kiástuk az elmaradt kémény alapját. Kézzel... Hát a markoló egy másodperc alatt végzett volna azzal, ami nekünk másfél órát tartott. Vasárnap folytattuk volna a vasalást, de a szombat éjjel érkezett eső elrendezte a terepet. A telek a sávalap alján összegyűlt vízzel Rotterdam csatorna hálózatára hajazott. Két órán át szivattyúztuk a vizet. Nem túl nagy hatásfokkal... Kijött a kőműves is, jó volt látni, hogy nem esett kétségbe, valószínűleg ő már látott ilyet. Aztán közölte, hogy miért is lenne kétségbe esve? Nem az ő háza...aztán hozzátette, hogy ne mondjam le a hétfői betont, megoldják.

Hétfőre ki is takarították az alapot, betették a maradék vasakat, amiből a kémény alá is került. Bekerültek a víz, csatorna, villany védőcsövek, így jöhetett 30m3 C30/37-es beton. Egyébként a beton úgy tűnik el, hogy Rodolfó is megirigyelné. Elméleti számítások szerint eddig 29m3 betont kellett volna bedolgozni, gyakorlatilag 37-nél tartunk. Igaz, hogy az alap ásásakor nem 50cm-es hanem 60-as kanállal dolgozott a gép, illetve a sávalap fala is csak papíron függőleges, a valóságban felfelé szélesedik.

 

 

 

 

Alapásás, meg egy kis beton

2011.06.16. 17:01

A mai napon végre megkezdődtek a komolyabb munkálatok. Reggel 8-ra már kint is volt a markoló (osztrákul bagger :-)) az általunk kért sofőrrel, így indulhatott is a munka. 1 órára kiszedte az alapot és már jött is a hívás: "rendelhető a beton". Szerencsénk volt, mert szabad volt a pumpa, nyomatták is fel a mixert egyből. Kicsit izgultunk, mert nem voltunk benne biztosak, hogy a rendelt 7 m3 C16-16 elég lesz-e. Elég lett, még a kémény alapjába is jutott ...volna...de sajnos a kémény kijelölése kimaradt. Ez van, majd pótoljuk. Egyébként a statikus C8/12-es betont írt ki a talpkoszorú alá, de betonüzem szerint nem vinné a pumpa, így erősebb beton ment bele. Ez legyen a legnagyobb baj. 

 

 

Kitűzés

2011.06.15. 21:00

Az új kőművesünk ma a megbeszéltek szerint jött az épületet kitűzni. Ez már eleve megkönnyebbülés volt a korábbi tapasztalatok alapján. A kitűzés viszonylag problémamentesen ment, azt leszámítva, hogy az elmúlt hetek csúszása miatt komplett botanikus kert nőtt az alapsík északi felén. Ezt még múlt héten tisztán kétkezi munkával ritkítottuk, de a képen látszik, hogy ez azért nem 100%-ig hatékony megoldás. A kitűzés időtartama kb. 4,5 óra volt, jelölő spray-t használtunk a nyomvonalhoz, illetve minden sarokpontra levertünk egy darab betonvasat ... csak ha jönne az eső és elmosná a festéket.

Szerző: Pubec

2 komment

Címkék: kitűzés

Mivel kb. 3 hónapja nem került bejegyzés a blogba, ezért összegezném, hogy mi történt azon kívül, hogy lelépett a kőműves.

- Az építkezés megkezdése előtt lennie kell egy felvonulási épületnek, más néven fészernek. Hívjuk bárhogy is, ilyennek lennie kell, mondták az okosok. Mi ezt kétkedve fogadtuk, de nekiálltunk megoldásokat keresni. Először arra gondoltunk megvesszük a fatárolót előbb és funkcionál majd fészerként, de elvetettük az ötletet és készítettünk saját kézzel néhány haver segítségével egy fészert, ablakkal, palatetővel és raklapaljzattal. Azóta már ezer dolgot tárolunk benne, menekülünk bele a meleg elől, szóval be kellett látnunk kellett ez az épület!

- Megkezdődőtt a vasszerelés!!!! Mivel az eredeti tervek szerint május elején kezdődött volna az építkezés, ezért már elkezdődött a vasszerelés.... Szinte minden, a sávalapba kerülő vas készen van, csak a kezdést várják... Legalább valami időben megvan! Hurrá!

- Kazán váltásra kényszerültünk, hála istennek még az előtt, hogy megvettük volna! A huzatigény nagysága miatt sajnos el kell búcsúznunk az eredeti kazán tervtől. Találtunk egy másikat, mely nem kombi "csak" faelgázolsító kazán, de elegendő neki az 5 méteres kémény! Ezt tegnap megerősítette a kéményseprő is, így nyugodtan választjuk a Guntamatic Biosmart kazánt.

Szóval, a kőműves okozta sokk alatt ténykedtünk is eleget, csak a blogolásra nem jutott idő....

A blog régóta nem frissült, ennek több oka is volt.... időhiány és egy "kisebb" sokk....

Sajnos a kőműves vállalkozó, akivel december óta voltunk tárgyalásban és el is vállalta a munkát, május elejei kezdéssel, a tervezett időpont előtt pár nappal lelépett. Hogy lelépett nem is teljesen fedi a valóságot.... pénteken telefonon ígéretett tett, hogy holnap, azaz szombaton megbeszéljük a kezdéssel kapcsolatos dolgokat.

Vártuk a hívását, nem jött... se aznap, se utána, ennek kb. 5 hete....

Pár nap után kezdett gyanús lenni az ügy, ezért kezdtük alternatív megoldásokat keresni... szerencsére volt már talomban egy cég, amivel szívesen dolgoztattunk volna régebben is, de mível az 1. számű(lelépős) kőműves elvállalta a munkát, ezért őket eddig nem hívtuk.

Sajnos a késői, májusi kőműves vagy bármilyen más építési szakember keresés nem túl egyszerű - nekünk is kb. másfél hónapot kell várnunk, hogy el  tudják kezdeni a munkát.

És reménykedünk, hogy tényleg elkezdik, időben, úgy ahogy megbeszéltük és ha már kb. 2 hónapos késéssel kell számolnunk egy simlis kőműves miatt, akkor az eső velünk lesz... vagyis július-augusztusban nem nagyon lesz részünk benne! ;-)

Összegzés: Akkor se bízz meg egy szakemberben, ha mindenki őt dícséri a környéken, ő is okozhat csalódást, nem kevés bosszúságot, kisebb-nagyobb anyagi kárt anélkül, hogy nekiállt volna a munkának.... Ne bízz senkiben!

Az első "kapavágás"

2011.02.14. 20:53

Végre ez is elérkezett! Ma reggel a földmunkacég megkezdte a tereprendezést a megbeszéltek szerint. Mire 13.00-kor kiértünk a telekre már egy nagy gödör fogadott bennünket, aminek a közepén egy lánctalpas monstrum pakolta a földet egy földszállító dömperre. Kiváncsian várom, hogy holnap reggel mi fogad bennünket!