A falazatról

2011.07.07. 21:02

Először mi is hagyományos technológiában gondolkodtunk. Az első vázlatok még 38-as téglafallal készültek. Amikor eldőlt, hogy Ausztriában építkezünk elkezdtünk körülnézni, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak amellyel csökkenthető az élőmunka igény. Szakmunkás alkalmazása tőlunk nyugatabbra komoly költségekkel jár. Így került képbe a Neopor bentmaradó zsaluzatos technológia. Nagyon leegyszerűsítve ez két EPS szigetelő lap közé bedolgozott 14-15 cm-es betonmaggal felépült falazatot jelent. A falelemek 1 m hosszúak és Lego-szerűen kapcsolódnak egymáshoz. Alapvetően két csoportra oszthatók ezek az anyagok:

A ThermoBlock árai verhetetlennek bizonyultak. Akinek az ár elsődleges és belső felülten elfogadja a Dryvit hálót, annak ez megfelelő lehet. Mi viszont a gipszkartonozásban vagyunk járatosak és itt van egy elvitathatalan előnye a műanyag átkötős elemeknek - a gipszkarton lapok közvetlenül az átkötőkbe csavarozhatók. A polisztirol átkötős elemeknél ragasztani lehet - ami drága és nehezen bontható - vagy párnafákat kell betenni - ami szintén nem olcsó és időigényes. A ThermoBlock-nak van még egy olyan tulajdonsága, hogy a raszter mérete 3,125 cm, ami az elsődleges számításokat nem könnyíti meg. Az Isoteq és Bauland elemek 5 cm-es raszterrel készülnek. Habár a Bauland is nagyon korrekt árat adott és szakmailag is komoly támogatást ajánlott fel, végül az Isoteq mellett döntöttunk, mert 35-ös falelemmel is kijött a 36kWh/m2a energia igény. A Baulandnak viszont nincs 35 cm-es eleme. Ezen kívül az attikafal elemeihez ideális az Isoteq Praktik sorozat, amivel megvalósitható, hogy a külső és belső oldali polisztirol vastagságát variáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://grussgott.blog.hu/api/trackback/id/tr743048414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása